Tegen wind

Ik heb het niet zo op wind. Een verkoelend briesje okay. Maar het waait al dagen ontzettend hard.
Het huis kraakt en piept, want van hout. Het geloei om mij heen… ik word er doodnerveus van.

Tegen wind

Maar, als ik mijn Windmolen-App open is alle irritatie als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ben namelijk trotse eigenaar van een aantal winddelen. Vandaag noteert de App: ‘Harde wind!. Jouw molen draait op 91 % van zijn vermogen en voorziet op dit moment 4550 huishoudens van energie.’Waaronder natuurlijk het mijne. Daar wordt een mens blij van!

Mensen die blij worden van wind. Dat is precies wat je nodig hebt om in Nederland meer wind om te zetten in energie. Juist in hét land van wind en water is de weerstand tegen windmolens soms fors. Hoe zet je die weerstand om in een positieve houding tegen een pracht product als schone energie uit iets wat wij volop in ons land hebben? Hoe worden mensen blij van wind?

Allereerst moeten mensen er zelf iets aan hebben als er in hun directe omgeving een windpark komt.  Wat is inwoners een windpark hun de directe nabijheid waard? Laat dat inwoners zelf bepalen en kom hen daarin zoveel mogelijk tegemoet. Korting op de energierekening, een aandeel in de molen, een buurthuis, verplaatsing van een vervuilend bedrijf, nieuwe natuur rond het windpark? Er zijn volop mogelijkheden om mensen blij te maken met wind.

Wethouder Engelvaart van de gemeente Dronten concludeerde het al toen hij windpark Oldebroekertocht opende. “Mensen kijken niet meer boos naar een draaiende windmolen als zij kunnen participeren. Kassa, denkt men bij elke klap van de wiek”. Op Urk is de tegenwind ook gaan liggen, daar participeren Urker ondernemers in de ontwikkeling van een bezoekerscentrum over Windpark Noordoostpolder. En, inwoners van Noordoostpolder en Urk maken dankbaar gebruik van een maatschappelijk fonds van het windpark.

Vanzelfsprekend hoor je mensen bij het begin van je plannen er al bij te betrekken met correcte informatie over je plannen en de procedures, en over wat er voor hen in het vat zit. Een goed communicatieproces is essentieel.

De wind waait er vandaag niet minder om. Al kijkend naar mijn App wind ik mij al minder op.

Gepubliceerd op www.energyffwd.nl